pühapäev, 28. detsember 2014

Christmas 2014

jõulud austraalias on minu jaoks naljanumber. kui sa oled pärit põhja-euroopast, siis kui väga sa ka ei püüaks, austraalias jõulutunne naljalt peale ei tule, sest detsembris on siin südasuvi ning ilm on nii palav, et ei tea enam, kumma käega higi ära pühkida :D eelmisel aastal, kui tüdrukutega õunafarmis elasime, oli meil küll plastikkuusk toas ja terve maja ehteis nagu juudi jõulupuu, sel aastal ma sellist karnevali ei hakanud korraldama.



sellel aastal veetsin oma jõulud gayndahis. jah selles samas väikses armsas linnas, kus 8 kuud elasin ja mandariinifarmis töötasin. ma poleks iial uskunud, et sinna kunagi tagasi lähen pärast seda kui 12. augustil lahkusin. kuna gayndah asub (vabandage väljenduse eest aga) karuper*es ja mul autot pole, siis vedas, et mu mate john mount morganist kavatses jõuludeks brisbane'i sõita, mis on umbes 8h autosõidu kaugusel. kuna gayndah jääb umbestäpselt poolele teele, siis läksimegi lõunasse koos. mina sõitsin 4 tundi gayndahini ja tema 4 tundi sealt edasi brisbane'ni.

enne gayndahit kui juba tuttavad kohad hakkasid tulema, tuli kananahk peale. mälestused. sõitsin mööda kohtadest, kus olin olnud, sealhulgas oma pakkimistehasest.. sõitsin mööda nendest tohutusuurtest mandariiniväljadest... käisin külas ka oma gayndahi "emal-isal" alissonil ja graigil, kelle juures terve aja gayndahis ave ja mariliga elasime. puhusin nendega veits juttu ja oligi aeg minna oma "jõulupaika", gayndahist umbes 20km eemale best friend stu juurde. nimelt veetsin jõulud tema perega. 

minu jõulud olid täpselt nagu pääätnitsapäev. ainuke erinevus oli see, et jõuluvana käis ja kinke sai! no vahel saab päätnitsa ajal ka nt hiliseid sünnipäevakinke, nii et väga suurt erinevust tõesti polnud. kes ei tea, millest ma räägin, siis see on kirikupüha minu kodukülas setumaaal, kus terve suguvõsa tuleb kokku, ollakse surnuaial ja lõpuks minnakse koju ja seal siis süüakse-juuakse-veedetakse toredasti aega. no nagu suguvõsa kokkutulek! 

stul oli kohale tulnud umbes 40 sugulast, käis suur söögitegu, grillimine, joodi alkoholi, söödi meeletus kogusest magusat. sest on jõulud!!! kui ma ei jõudnud enam neid kooke ja komme süüa, siis sain sõbralikult noomida: "siggy eat, it's christmas!!!"

läksin gayndahisse kohale juba 24. detsembril, mis austraalias pole jõulupüha. see on tavaline tööpäev, mina küsisin endale vaba päeva töölt. aitasin ka siis stu perel jõulusööke teha. jõulusöökideks olid: sushi, sada erinevat magusat asja, umbes kümme pitsat, vähemalt 10 erinevat salatit. põhilist jõulurooga söödi ikka esimesel jõulupühal ehk 25. detsembril. selleks olid part, kalkun, sink ja need 10 salatit, mis eelmisel päeval valmis tegime. esimesel jõulupühal käis meil ka jõuluvana (lühikeses pükskostüümis ja tätokaga haha). kuskilt võpsikust saeti maha ka jõulupuu, milleks oli suvaline lehtpuu. see ehiti ära ja puu esine kuhjati kinkidega. kuna inimesi oli 40 ringis, oli ka kinke palju. ma sain väga palju kingitusi, mis oli mulle üllatuseks, sest kuna ma tundsin ainult kahte inimest kogu sellest seltskonnast varem, siis mõtlesin, et kes mulle need küll teha võis. aga kinkepakil oli kirjas to sigrid from santa (sigridile jõuluvanalt) nii et rohkem küsimusi pole :) pärast suurt kingisadu ja jõulusöömingut olime pool päeva basseinis ja pärast seda ma magasin 3 tundi jõuludest maha. ma ei tea, kuidas see juhtus. magasin, kui teistel pidu käis :D igaljuhul kui ärkasin, käis teistel kokteilipidu, millega ka ühinesin.


kingituste jagamine

minu saak

stu pani koerale nuudlid alla ja koer hõljus ringi nende peal tegemata ühtegi liigutust ligi pool tundi. nii armas

isabeli uut selfie stick'i katsetamas

viimasel jõulupäeval ehk 26. detsembril läksime kogu kambaga jõe äärde. oh vana armas gayndahi burnett jõgi! jõe äärde tavalise autoga ei saa, ainult neliveoga. aga pea igal inimesel oli nelivedu, nii me siis oma kolonnis sinna sõitsime. gayndah on niii roheline!!! ma ei suutnud ära imestada. kui mina seal elasin, oli see pruun. hein oli kuivanud ja puudki olid pigem pruunid kui rohelised. seda sellepärast, et vihma polnud juba kuid sadanud. detsembris on aga mitmeid vihmaseid päevi olnud ja seepärast oli ka gayndah nüüd nii roheline, nii ilus. kõik need lõputud aasad ja karjamaad ja mäed! jõe ääres sõitsime veesuuskadega, erinevate boardidega ja paadiga ja jetski'ga. olin väga osav seekord suuskadel, juba teise katsega sain püsti ja sõitsin ühe korraliku ringi. lihased on tänaseni valusad, ja on ilmselt ka veel homme ja mitu päeva pärast seda. oh juudas! ja korraliku päiksepõletuse sain ka. nägu on nagu peet siiani. aga noh ega ma ainus polnud, võin end sellega lohutada :D pärast mitmeid tunde vee ääres tulime ühe autoga koju ja aitasin stul pulle toita ja tsillisin niiama kaasas auto taga kastis ja avasin väravaid. nende pere kasvatab brahmani pulle, kes näevad ülivägevad välja. nt üks pull nimega angelo kaalub 1100 kilo, näeb välja ikka korralik pirakas. teised ka tonni ringis. panen nende kodukalt siia pildi ka. austraalia farmielu on nii lahe ikka :D 

kena pildike hobusega, hobune ilma peata




korralik loomaaed. vähemalt 10 koera, 10 hobust, ja sadu veiseid. üks kass ka!

selline näeb välja brahmani pull. eestis selliseid ei kohta naljalt

sõidame jõe äärest koju. näod päiksest punased

kuna 27. detsembril pidin olema tööl kell 11 hommikul rockhamptonis, said minu jõulud pärast kolme päeva läbi ja tuli kuidagi tagasi rockhamptonisse saada. kuna gayndah endiselt asub karuper*es, siis pidin bussi peale minema bundabergist, mis on pooleteise tunni autosõidu kaugusel. sinna mind logan ja stu ka kell 11 öösel viisid ja kella poole neljaks öösel olingi tagasi rockhamptonis ja hommikul tööl oma rõõmsa punase näo ja vaevuliikuvate kontidega. 

olid väga ilusad jõulud (loe: pääätnits). ei igatsenud isegi lund, kuigi tean, et teil olid ilusad lumised jõulud. hapukapsast, kõrvitsasalatist, sealihast, verivorstist ja korralikest ahjukartulitest poleks ka ära öelnud, aga sellegipoolest ei saa kurta. küllap järgmiste jõulude ajal pugin eestis neid hapukapsaid kahe suupoolega :) niiet emps, hakka juba valmistama :)

paar vanemat pilti ka. mina rockhamptoni jõulupuuga ja teiseks mina austraalia jõuluvanaga, kes mööda kaubamaja ringi jalutas.



kellel facebooki pole, on ilmselt ilma jääänud mu meeletust rõõmupuhangust, et lõpuks otsustas austraalia valitsus mulle anda pika ootamise peale teise aasta working holiday viisa. ootasin seda kullakest ligi 7 nädalat, saatsin isegi valitsuse küsimise peale lisadokumente. ühesõnaga olin see "õnnelik", keda kontrolliti põhjalikumalt kui teisi, kas olen ikka täitnud kõik normid, et teiseks aastaks jääda. põhinorm on see, et pead olema töötanud maapiirkonnas (nt farmis) 88 päeva. seda ma olin, lausa ligi 150 päeva.  

aga nüüd pole enam muret, viisa on käes ja mul on võimalus siin imelises riigis olla 13. novembrini 2015. kas ma siia ka nii kauaks ka jään, eks see selgub elamise käigus. alati on ka võimalus varem lahkuda. 

ja teine hea uudis on see, et mul jälle uus töö. töö, mis väga meeldib! eelmises postituses paar nädalat tagasi rääkisin kuidas lahkusin mt morgani maapubist, ja töötasin paar nädalat rockys restoran-pubis, kuni kõik töötajad vallandati. siis sain aga päevapealt uue töö värskelt avatavas kokteilibaaris, mis pidavat avama oma uksed 31.detsembril ja enne seda meie- uued töötajad pidavat saama palju kokteilide tegemise koolitusi. mis aga juhtus oli see, et kokteilibaar avab uksed veidi hiljem kui plaanitud, sest nad ei saa oma siseviimistlusega õigeks ajaks valmis ja ma olin suht tüdinenud sellest ootamisest. sain telefonikõne rockhamptoni populaarseimast tipprestoranist, kuhu mind tööintervjuule oodati. meeldisin neile intervjuul ja tühistasin kivi südamel oma kokteilibaari töö, mis polnud veel alanudki. 

alates 20. detsembrist töötan ma väga peenes kohas ja olen väga rahul. see on liharestoran, mis pakub klientidele imelisi mahlaseid ribisid ja steike ja muid suurepäraseid toite. restoran on enamasti koguaeg täis broneeritud (200 inimese broneering õhtuks on normaalne) ja mina töötan restorani baaris. teenindajad võtavad lauast tellimused ja mulle tulevad baari ühest väiksest masinast kviitungid jookide nimedega, mida tarvis kokku miksida. vahest tellivad inimesed ka ise baarist, aga üldiselt 90% tellimistest võetakse lauast. pean oskama teha erinevaid barista kohve, erinevaid kokteile, alkoholivabasid kokteile, jäätisekokteile, thickshake'e, lihtsalt õlut ja siidrit serveerima ja tavalisi jooke miksima nagu rumm+coca, gin+tonic jne mida iganes klient soovib. töö on põnev ja kiire. vahest abistan ka restoranis ja viin toite lauda või siis viin jooke lauda, aga tavaliselt on selle jaoks teised inimesed. 

muud täna ei räägigi. loodan, et teie jõulud olid sama toredad, mu blogilugejad!!!
head vana aasta lõppu :)

2 kommentaari:

  1. Tere, Sigrid! Sattusin täna su blogi otsa ja ei saanud enne pidama, kui kõik postitused olid otsast lõpuni läbi loetud :D Nii põnev oli lihtsalt. Mulle on juba ammu Austraalia huvipakkuv tundunud, nüüd läks asi veel hullemaks! :D Aitäh ja veel põnevamat uut aastat! Jään uusi postitusi ootama ;)

    VastaKustuta
  2. Hei Kata. Tänud positiivse tagasiside eest! Haha see pidi küll palju aega võtma, et kõik postitused loetud saaks :D aga aitäh, ilusat uut aastat sullegi :)

    VastaKustuta